Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elektrisk färd till Danmark

Aurora är en av de numera elektrifierade färjorna på rutten mellan Helsingborg och Helsingör. Foto: ForSea.

Nu kan man ta elvägen mellan Sverige och Danmark. På fredagen invigde HH Ferries Group officiellt de två färjorna Aurora och Tycho Brahe som är världens största batteridrivna passagerarfärjor. Därmed är färjelinjen mellan Helsingborg och Helsingör, utnyttjad av många bussbolag, elektrisk. Samtidigt passade HH-linjen på att byta namn till ForSea. Från och med lördagen går båda de eldrivna färjorna i reguljär trafik.

– Vårt samlade utsläpp av CO2, NOx och partiklar reduceras med 65 % när de två färjorna framöver enbart seglar på grön el. Det är goda nyheter för miljön i och omkring Öresund samt för kunder och boende i vårt lokalområde, säger Johan Röstin, vd för ForSea.

Batteriprojektet på Aurora och Tycho Brahe har sträckt sig över mer än tre år och kostat omkring 300 miljoner kronor. Det är rederiets största enskilda investering någonsin. INEA, som är EU:s förvaltningsorgan för innovation och nätverk har stöttat projektet med ca 120 miljoner kronor.

I varje hamn sköter automatiserade landbaserade laddstationer med industrirobotar sammankopplingen och maximerar laddperioden så att varje fartygs 640 batterier kan laddas effektivt på några få minuter. Den totala batterikraften på 8 320 kWh för de två fartygen motsvarar 10 7000 bilbatterier.

Batterierna är installerade på toppen av färjorna tillsammans med två däckshus med transformatorer, omvandlare och kylanläggning. Härifrån förs kablar till anslutningspunkter i varje ände av fartyget, så att batterierna snabbt och smidigt kan laddas – med samma kraft som 70 elbilar.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)