Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fyra nya elbusslinjer i Göteborg

Hållplatsen Eketrägatan på Hisingen i Göteborg byggs om till ett nav för smart laddning av elbussar. Foto: Eddie Löthman.

Sommaren 2020 kommer ytterligare fyra busslinjer i Göteborg att elektrifieras. Då börjar linjerna 20, 27, 31 och 32 att trafikeras med femton nya elbussar. Laddning sker på hållplatsen Eketrägatan som byggs om till ett nav för laddning av elbussarna. Det har Västtrafiks styrelse beslutat.

— Det är en mycket positiv satsning för Göteborgarna som innebär både tystare, renare och bekvämare kollektivtrafik. Vi arbetar mycket med att minska klimatutsläppen och vill bidra till bättre miljöer för såväl resenärerna som invånarna, därför satsar vi på eldrift, säger Lars Holmin (M), Västtrafiks styrelseordförande.

Laddning sker på hållplatsen Eketrägatan på Hisingen. Hållplatsen utrustas med en smart laddstation där fyra bussar kan anslutas för laddning samtidigt.

Vid en smart laddstation fördelas elen efter behov. Den buss som är mest urladdad laddas först och mest. Därmed kan eluttaget optimeras och kostnaderna hållas nere.

De fyra linjer som elektrifieras sommaren 2020 är: linje 20: Eketrägatan – Frölunda Torg; linje 27: Eketrägatan – Volvo Torslanda TK Porten; linje 31: Eketrägatan – Hjalmar Brantingsplatsen samt linje 32: Eketrägatan – Volvo Torslanda TK Porten.

Idag finns tolv elbussar i trafik i Göteborg. Nästa år väntas ytterligare 30 elbussar när linje 60 elektrifieras, och 2020, blir det alltså ytterligare 15. Samtidigt pågår elektrifiering av stadsbusstrafiken i Borås, Lidköping och Uddevalla. Borås kommer 10 elektriska ledbussar att rulla på linje 2. I Uddevalla blir det 4 elektriska citybussar på linje 5 och i Lidköping elektrifieras hela stadstrafiken med 11 elektriska citybussar.

– Eldrivna bussar skapar förutsättningar att utveckla hållbara och attraktiva städer. Våra erfarenheter från ElectriCity visar att både kunder och förare efterfrågar elbussar i allt större utsträckning. Senast 2030 räknar vi med att all stads- och tätortstrafik i Västra Götalandsregionen är elektrifierad, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Miljövinsterna med elbussar är betydande. Förutom minskade utsläpp av miljöskadliga ämnen minskar även bullret från bussarna, vilket leder till en tystare miljö ombord för både passagerare och förare samt en bättre ljudmiljö för kringboende.

Idag sker över 95 procent av Västtrafiks resor med förnybar energi.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)