Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flest får jobb efter fordons- och transportprogrammet

Elever från gymnasieskolans fordons- och transportprogram har lättast att kommaut på arbetsmarknaden och få jobb enligt ny statistik från Skolverket.

Färsk statistik från Skolverket visar att elever från gymnasieskolans fordons- och transportprogram har lättast att få jobb efter avslutad examen. 61,3 procent får nu arbete direkt efter skolan, vilket är en ökning med nästan 14 procent i jämförelse med förra mätningen. ”Ett mycket glädjande besked”, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Personalbristen nom transportnäringen är akut. Totalt behöver näringen, inklusive bussbranschen, anställa cirka 15 000 medarbetare årligen under de kommande tre åren enligt Transportföretagens mätningar. Transportföretagen har också svårt att hitta personal med rätt kompetens.

– Det är ett mycket glädjande att fordons- och transportprogrammet fortfarande har högst etableringsgrad samt att siffran har ökat. Vi har långsiktigt arbetat med att stärka kvaliteten på utbildningarna inom fordons- och transportprogrammet så att transportnäringen får rätt kompetens och unga får jobb direkt efter avslutad examen. Detta är ett bevis på att vi är på rätt väg, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

– Arbetsmarknaden för elever som går fordons- och transportprogrammet är mycket god och en kvalitetssäker utbildning kommer också motsvara arbetsmarknadens behov.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)