Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina i final om digitalisering

Bussoperatören Nobina är i final om en prestigefylld utmärkelse för sitt stora digitaliseringsprojekt. Bild: Nobina.

Bussoperatören Nobina är en av fem finalister i ett prestigefyllt projekt för IT-branschen: CIO Awards. Nobina är nominerat i kategorin Årets digitala projekt för det så kallade BI-program som Nobina startade 2016. Där används avancerad teknik och analys för att förenkla all den digitala information som finns på Nobina. Målet är att skapa nya kunskaper och ny förståelse.

BI är enkelt uttryckt ett beslutsstödsystem.

Förkortningen BI står för Business Intelligence. Det är ett samlingsbegrepp för färdigheter, tekniker, applikationer, processer och metoder för organisationer, bland annat stora företag, att analysera sin verksamhet och stödja beslutsfattandet i företaget.

– Vi kan bland annat göra analyser och skapa prognoser för att få en trafik som verkligen matchar kundernas efterfrågan och dimensionera trafiken efter det. I förlängningen kan vårt arbete bidra till en mer attraktiv kollektivtrafik, säger Peter Björnlund, chef för BI på Nobina.

Bland annat har Nobina byggt en hel plattform för beslutsstöd från grunden. Det har inneburit investeringar i ny arkitektur, nya verktyg och kompetenser. BI-portalen är fortfarande långt ifrån klar men redan i dag går det enligt företaget att se vilka positiva effekter det nya verktyget kommer att medföra.

Den nya BI-plattformen är Nobinas största IT-projekt någonsin. Analys ska användas på alla nivåer, från företagsledning till förare och mekaniker. I fokus står kundnöjdhet och datadrivet.

Redan innan BI-plattformen är färdigutvecklad spar den stora summor åt Nobina. Den har också skapat nya affärsmodeller som gör det möjligt för Nobina att tjäna pengar på data och sälja analyslösningar vid sidan om sin huvudaffär.

– BI-programmet kan bli ett ovärderligt verktyg för att förbättra våra arbetssätt, genom nya data- och kunskapsdrivna insikter som går att omsätta i konkreta handlingar. Det är fundamentalt för vår framtida konkurrenskraft och i slutänden kan vi stärka de värden vi levererar till våra kunder, säger Peter Björnlund.

CIO Awards arrangeras i december varje år av CIO Sweden – IDG i samarbete med Accenture. På galakvällen koras Årets CIO, Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt, Årets digitala inspiratör och Årets Business Technologist. Genom en rigorös utvärderings­process som löper över mer än ett halvår, utser en oberoende jury bestående av styrelseproffs, vd:ar, experter och forskare slutligen en vinnare i varje kategori.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)