Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turkiska elbussar med drivlina från BMW

Turkiska Karsan lanserar den lilla stadsbussen Jest Electric med drivlina och battrerier från BMW. Foto: Karsan.

Den turkiska busstillverkaren Karsan visade på onsdagen upp sin lilla stadsbuss Jest i eldriven version och med en elektrisk drivlina från BMW som också står för batterierna. Drivlinan är samma som i elbilen BMW i3. Karsan Jest Electric är bara 5,8 meter lång men har en kapacitet på 26 passagerare under förutsättning att man väljer det minsta batteripaketet.

Sittplatserna är dock inte många: 9 fasta stolar och tre klaffstolar förutom en rullstolsplats.

Karsan Atak Electric är en något större stadsbuss med plats för 57 passagerare och liksom Jest Electric med drivlina från BMW. Foto: Ulo Maasing.

Som mest har den lilla bussen en räckvidd på 210 kilometer på en laddning under förutsättning att den är utrustad med dubbla batteripaket på totalt 88 kWh. Jest Electric kan fås med fyra olika batterilöningar: 33 kWh eller 44 kWh enkelt batteripaket ellr 66 respektive 88 kWh dubbla batteripaket. Med det minsta batterialternativet är räckvidden mer blygsamma 80 kilometer.

Toppfarten uppges av Karsan till 70 kilometer i  timmen.

Motorn är på 125 kW.

Även om Jest Electric presenterades för fackpress i München på onsdagen visades bussen också på årets IAA-mässa i Hannover där Karsan också visade en något större stadsbuss, även den elektrisk: Atak Electric. Också den har drivlina och batterier från BMW och en passagerarkapacitet på 57 passagerare.

Enligt norska bussmagasinet.no har Karsan ett särskilt fokus på de nordiska länderna.

– Vi arbetar nu med att finna en god samarbetspartner för Norge och Sverige, säger Karsans exportchef Kaan Erkitay till norska bussmagasinet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)