Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt biogasstopp i Eskilstuna – gas för miljoner flakas till bussarna

Gasbuss i Eskilstuna, i sommar med fulgas, nu med flakad gas i tankarna. Foto: Hangsna/Wikimedia Commons

Den biogas som produceras vid Ekeby reningsverk i Eskilstuna ska fortsätta att facklas, alltså eldas upp. Istället för att använda den egenproducerade biogasen måste det kommunala bolaget Eskilstuna energi och miljö fortsätta att köpa in biogas från annat håll till kommunens bilar och till stadsbussarna som körs av Transdev. Anledningen är att räddningstjänsten anser att ledningen från reningsverket till tankstationen brister i säkerhet.

– Vi har inte gett tillstånd eftersom det finns brister i anläggningen som behöver åtgärdas först, säger Camilla Dahlén, ställföreträdande räddningschef i Eskilstuna till Sveriges Radio P4 Sörmland.

Eskilstuna Energi och Miljös (EEM) tillstånd till gasleveranser via en rörledning från reningsverket till tankanläggningen för bussar och bilar gick ut i december 2014. I februari i år stoppade räddningstjänsten slutligen leveranserna sedan man fått veta att EEM fortsatt att transportera gas i ledningen.

EEM tvingades då att fackla, elda upp, den lokalt producerade biogasen och köpte in biogas från Lidköping. Denna transporterades med dieseldrivna lastbilar till Eskilstuna. Men det var inte bara gastransporterna som var fossila. Leverantören i Lidköping kunde i sommar inte få fram den gas som EEM behövde. Istället fick EEM:s kunder, bland dem bussoperatören Transdev, fossil naturgas.

I juli var bara 23 procent av gasen biogas, resten var fossil fulgas. Och i augusti var det hundra procent fossil gas. Samtidigt rullar miljonerna. I år är EEM:s merkostnad för gasinköpen 4,5 miljoner kronor. Samtidigt har miljönyttan med biogasen reducerats till noll.

Någon lösning finns ännu inte i sikte. Räddningstjänsten förbjuder en användning av gasledningen från reningsverket till tankstationen eftersom det finns risk för skred i det område där ledningen går.

Och biogasfacklingen fortsätter eftersom man inte vill att gasen ska hamna i atmosfären. Int heller till facklingen har EEM tillstånd, uppger den ställföreträdande räddningschefen Camilla Dahlén för SR Sörmland.

– Det är ett dilemma, men det är inte bara att stänga av ett reningsverk över en natt. Därför kommer nedstängningen ske under en längre tid och det ska ske på ett säkert sätt och de ska inte bryta mot andra regelverk och tillstånd, säger hon.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)