Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Var fjärde i Östersund väljer elbusslinjen

I vintras fick Östersund sina första elbussar. Linjen de trafikerar har mer än en fjärdedel av stadsbusspassagerarna i staden. Foto: Ulo Maasing.

Drygt var fjärde resenär med stadsbussarna i Östersund reser med den linje som i vintras började trafikeras med elbussar. Det är den sedan tidigare tyngsta linjen i Östersund, linje 6. I vinter blir elbussarna på linjen fler. Och bussresandet i staden väntas slå nytt rekord i år efter en kraftig ökning under flera år.

2013 hade stadsbussarna i Östersund drygt tre miljoner resenärer. Förra året var det 3,8 miljoner och ökningen fortsätter. Under perioden mars – oktober i år gjordes det över två miljoner resor med stadsbussarna som körs av Nettbuss Stadsbussarna.

– Spontant tror jag att utvecklingen kommer att fortsätta så här, säger Fredrik Nordin, ställföreträdande affärschef på Stadsbussarna, till Länstidningen Östersund.

Sedan i vintras är tre av de sju bussarna på linje 6 elbussar. 25,6 procent av stadsbussarnas resenärer åker med linjen som i början av 2019 får ytterligare tre elbussar från Scania.

– Det går dock inte att mäta den betydelse som elbussarna har haft för bussresandet eftersom vi bara har haft dem i tre kvartal. Vi har inga år att referera till, säger Fredrik Nordin till LT.

Samtidigt som bussresandet ökar blir framkomlighetsproblemen för busstrafiken större och större. Vid vissa korsningar kan bussarna få vänta upp till sex minuter innan de släpps fram av trafikljusen.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)