Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flopp för satsning på närtrafik

Ingen succé i Örebro län. Trots marknadsföring för 126 000 har närtrafiken i Askersund och Nora endast lockat åtta resenärer sedan 1 oktober.

Den anropsstyrda närtrafiken i glesbygden i två kommuner i Region Örebro län har hittills floppat rejält. Trafiken startade den 1 oktober i Askersund och Nora. Men hittills har endast åtta resenärer använt sig av den, trots marknadsföring för 126 000 kronor, rapporterar Sveriges Radio P4 Örebro. Totalt har satsningen hittills kostat drygt 150 000 kronor och av det beloppet har huvuddelen gått till marknadsföring.

– Alla länets invånare ska ha möjligheter att resa kollektivt och då kompletterar den här trafiken på ett bra sätt den övriga kollektivtrafiken, sa Jonas Karlsson(S), ordförande för regionens nämnd för trafik, miljö och service innan trafiken startade.

Trafiken är ett försök på två år. Den anropsstyrda Närtrafiken innebär att den som har längre än 1,5 kilometer till närmaste hållplats kan boka hämtning vid bostaden eller vid en så kallad närtrafikhållplats helgfri måndag – fredag mellan klockan 9.30 och 14.00.

Projektledaren Jan Berglöf på Region Örebro län säger till SR Örebro att det låga intresset kan bero på krångliga regler, vanor och begränsade restider.

– Man hade ju önskat att det hade varit lite fler resenärer.

Tidigast nästa höst utvärderas närtrafiken.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Hej
    Kan instämma i att trafiken inte blivit någon succé, av olika orsaker men bara upplysa om att Jonas Karlsson (S) är väldigt oskyldig till det här försöket. Han slutade som ordförande för nämnden som är regional kollektivtrafikmyndighet 2014-12-31 och efterträddes av undertecknad som nu slutat. Från 1/1 i år är det Nina Höijer (S) men hon har inte något ansvar för det beslut som ligger bakom det här projektet. En av förutsättningarna som ändrades efter inriktningsbeslutet var fattat är att beställningen skall ske dagen innan. planen var att det räckte med två timmar innan (som i många andra län) Hoppas det kan ändras innan den större utvärderingen.
    God fortsättning
    Hälsar Mats Gunnarsson
    Ordförande i nämnden för samhällsbyggnadsfrågor 2015-2018

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)