Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kombinerad mobilitet ska minska bilismen i Blekinge

Ett nytt projekt ska bidra till att fler tar bussen, cykklar och går och att färre väljer bilen i Blekinge. Bild: NetPort Science Park.

Bilresandet i Blekinge ökar från år till år. Nu ska ett EU-finansierat projekt bidra till att bryta trenden och göra det enkelt för Blekinges invånare att kombinera olika färdmedel som kollektivtrafik och cykel. Det är Energikontor Sydost som under närmaste tre åren ska tillsammans med Region Blekinge, NetPort Science Park, Blekinge tekniska högskola, Länsstyrelsen Blekinge och Blekinges fem kommuner, skapa nya lösningar för resor där kollektivtrafiken utgör basen.

Ett första steg i satsningen, som kallas Kombinerad mobilitet, är att utveckla en digital mobiltjänst som ger resenären en ökad möjlighet att välja och kombinera olika färdmedel.

Tjänsten, där kollektivtrafiken utgör basen, ska utvecklas för att på sikt ge invånarna bättre möjligheter att planera hela sin resa, från dörr till dörr, och ge bättre förutsättningar för att använda sig av cykel i kombination med kollektivtrafik.

En andra del i projektet handlar om att få Blekingebor att cykla till arbete, studier och fritidsaktiviteter. Det ska ske genom att man arrangerar cykeltävlingar och genomför informations- och marknadsföringsinsatser. De data som samlas in genom tävlingarna kommer också användas som planeringsunderlag för cykelplanering i regionen.

– För tredje året i rad ökade körsträckan med bil per person i Blekinge. Vi behöver förändra våra beteenden för att skapa ett mer hållbart samhälle. För att kunna göra det måste vi få en förståelse på nuvarande resmönster och skapa de rätta förutsättningarna för beteendeförändringar, vilket den här satsningen ska bidra till, säger Lena Eckerberg utvecklingschef på Energikontor Sydost.

På längre sikt förväntas projektet bidra till minskade koldioxidutsläpp, enklare och mer hållbara pendlingsmöjligheter i länet, knyta samman arbetsmarknadsregionen och även bidra till en bättre folkhälsa genom minskade avgaser och ökad fysisk aktivitet.

Satsningen Kombinerad mobilitet i Blekinge är finansierad av EU:s regionala utvecklingsfond via strukturfondspartnerskapet Skåne-Blekinge.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)