Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ännu en stororder till VDL när Amsterdam satsar elektriskt

VDL har fått en stororder på elbussar till lokaltrafikföretaget GVB i Amsterdam. Ordern omfattar 22 fullelektriska ledbussar…

År 2015 beslutade politikerna i Amsterdam att samtliga bussar i den holländska storstaden ska vara eldrivna. Nu har busstillverkaren VDL fått en stororder på 31 elektriska stadsbussar från det kommunala trafikföretaget GVB. Ordern omfattar även en option på ytterligare 69 elbussar. VDL ska också svara för laddinfrastrukturen.

Ordern omfattar nio tolvmeters stadsbussar Citea SLF-120 Electric samt 22 187-meters ledbussar SLFA-180 Electric. Bussarna ersätter dieselbussar och ska sättas i trafik på tre linjer i Amsterdam, samtliga med ändhållplats vid penndeltågsstationen Sloterijk i södra Amsterdam.

…och nio tolvmetersbussar samt en option på ytterligare 69 elbussar. Bussarna laddas via pantograf på busstaket. Bild: VDL.

Bussarna är utrustade med pantograf på taket för snabbladdning via sju laddstationer vid stationen i Sloterdijk, kompletterad med 31 laddstationer för långsam laddning i GVB:s depå.

Ledbussarna har batteripaket på 288 kWh medan de normallånga bussarna har batteripaket på 216 kWh.

Ledbussarna har 47 sittplatser medan tolvmetersbussarna har 31. GVB ska använda enbart grön el för laddning av bussarna som därför kommer att köras helt emissionsfritt. Klimatanläggning ombord är utrustad med en värmepump.

Sedan tidigare rullar Europas största batteribussflotta söder om centrala Amsterdam, vilket vi tidigare rapporterat om i ett fylligt reportage.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)