Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer än varannan väljer LED-ljus för ökad säkerhet

LED-strålkastare ökar säkerheten under mörkerkörning. Foto: Daimler Buses.

I vintermörkret kan god sikt och goda strålkastare ha en avgörande betydelse för trafiksäkerheten. Enligt den tyska statistiska centralbyrån, inträffar var femte trafikolycka med personskador under mörker. Många bussföretag är också beredda att satsa på LED-strålkastare med en räckvidd på upp till 150 meter, rapporterar Daimler Buses, där Setra och Mercedes-Benz bussar ingår.

Beroende på vilken bussmodell man köper är bussföretag mer eller mindre intresserade av att välja till LED-strålkastare. Foto: Daimler Buses.

Enligt Daimler Buses väljer mer än hälften av bussföretagen att utrusta sina lyxiga turistbussar av modell Setra TopClass med LED-strålkastare för halv- och helljus. LED-lampor är både energieffektiva och hållbarare än vanliga lampor men har också samma färgtemperatur nattetid som i dagsljus.

När det gäller köpare av den lite enklare Setra ComfortClass väljer nästan varannan LED-strålkastare medan drygt 30 procent av ägarna av stads- och linjebussen Mercedes-Benz väljer LED-strålkastare.

I praktiken innebär det att företag som köper dyrare bussar också är beredda att satsa lite extra på trafiksäkerheten.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)