Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Två delar på Region Jönköpings län

Buss i Väst (här representerad av Lysekils Buss) har vunnit fem av sex trafikpaket i JLT:s trafikupphandling. Karlssonbuss vann det sjätte. Foto: Ulo Maasing.

Två företag delar på regionbusstrafiken i Jönköpings län från sommaren 2020. När regionen genom Jönköpings länstrafik nu har blivit klar med upphandlingen av regionbusstrafiken står det klart att trafiken kommer att köras av Buss i Väst AB och Karlssonbuss i Vaggeryd AB. Av de sex trafikpaket som upphandlingen omfattade har fem tilldelats Buss i Väst och ett Karlssonbuss.

Trafikstarten är i juni 2020 och avtalslängden 9,5 år. Den totala årliga trafikvolymen uppgår till cirka 13 miljoner kilometer och bussarna kommer att drivas med biogas, biodiesel och el på olika linjer.

Tidigare har Buss i Väst och Nettbuss varit huvudentreprenörer i länet och även anlitat underentreprenörer. I upphandlingen ingår även stadstrafiken i Tranås, Vetlanda, Nässjö och Värnamo.

Totalt fick Jönköpings Länstrafik, JLT, in anbud från tolv företag.

– Fokus under kommande avtal kommer ligga på att utveckla trafiken så att fler kunder ska kunna välja att åka med regionbussarna samt att kunderna ska bli nöjdare, säger Rune Backlund(C), ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö i Region Jönköpings län.

Bland nyheterna i det nya trafikavtalet finns ett stärkt stråk mellan Värnamo och Jönköping med en ny linje 500, som kommer att gå med dubbeldäckare. Det görs också generellt satsningar på fler snabbusslinjer i länet.

– Under avtalstiden finns även möjlighet att kunna starta trafik på sträckor där det finns en efterfrågan på ett miljövänligt resalternativ, säger Christine Leppänen, trafik- och planeringschef på Länstrafiken.

Det blir fler längre fordon med fler sittplatser än idag. Samtliga fordon kommer dessutom att utrustas med Wi-Fi, USB-laddare, barnstolar, cykelhållare och hjärtstartare.

– Trots det ökade kundfokuset så ligger avtalspriset inför det kommande trafikavtalet väl i linje med förväntningarna, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på Länstrafiken.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)