Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekord för skånska bussar och tåg

Resandet med kollektivtrafiken i Skåne satte 2018 nytt rekord. Genomgående är busspassagerarna mer nöjda än de som åker tåg. Foto: Ulo Maasing.

Resandet med den skånska kollektivtrafiken slår rekord under 2018 med totalt 167 miljoner resor. Det är en ökning med ytterligare drygt en procent. Framför allt har resandet ökat under andra halvåret, bland annat som en följd av att ID-kontrollerna i trafiken mellan Sverige och Danmark har avskaffats. I oktober månad uppmättes en ökning på sju procent jämfört med året innan.

– Dessutom har resorna i städerna ökat under hösten. I Malmö där 25 procent av alla våra resor sker, har resorna ökat med cirka fyra procent, men även Kristianstad och Helsingborg har haft en betydande resandeökning, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Skånetrafiken mäter bland annat hur enkelt kunderna tycker att det är att köpa biljett. 2012 tyckte 54 procent att det är enkelt att köpa biljett. 2015 tog regionstyrelsen beslutet om att utveckla ett nytt biljett- och betalsystem, 2016 togs beslutet om prismodellen och 2017 lanserades Skånetrafiken-appen.

– I årets mätningar anser 76 procent tycker att det är enkelt att köpa biljett vilket överträffar målet. Över 40 procent av alla 30-dagarsbiljetter, periodkort, köps nu i Skånetrafiken-appen. Idag har vi cirka 400 000 registrerade användare och appen står för 30 procent av den totala försäljningen. Och vi är först i världen med ett system med individuella zoner, säger Linus Eriksson.

Bussresenärerna är genomgående nöjdare än tågresenärerna. I november sa 79 procent av kunderna att de var nöjda med sin senaste resa. På de skånska stadsbussarna var det 80 procent och på regionbussarna 83 procent av resenärerna.
Under året har också Skånetrafiken nått sitt mål om att den allmänna kollektivtrafiken ska vara helt fossilfri.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)