Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västra Götalandsregionen satsar på forskning om kollektivtrafik

Ulrika Frick(MP), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen.Foto: Ulo Maasing.

Västra Götalandsregionen satsar 15 miljoner på kollektivtrafikforskning de närmaste åren. På onsdagen beslutade regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland att satsa 7,5 miljoner kronor på K2, Nationellt centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik. Satsningen avser ytterligare en femårsperiod, nämligen åren 2020 – 2024. Sedan tidigare har kollektivtrafiknämnden i regionen beslutat att satsa motsvarande belopp till K2:s grundfinansiering.

– Kollektivtrafiken är en nyckel för att bygga det hållbara attraktiva samhället. K2 bidrar med stor kunskap att på olika belysa det, samt vilken samverkan som behövs mellan olika aktörer för att vi ska lyckas, säger Ulrika Frick, ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Vi ser en stor nytta i att fortsätta finansiera K2. Samverkan mellan forskning, praktik och myndigheter ger en god plattform för utveckling av gemensamma mål och innovativa åtgärder, och är en viktig del av regionens satsningar inom fordon och mobilitet, säger Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden.

K2:s verksamhet baseras på idén om forskning i samverkan med branschen och består av två ben: utbildning och forskning. Syftet är att akademi, offentliga aktörer och näringsliv möts för att tillsammans diskutera och utveckla kollektivtrafikens roll i Sverige.

K2 har nyligen tagit fram en reviderad forskningsinriktning för åren 2020-2024.

Fokus ligger på olika forskningsområden som ska bidra till ökad kunskap om kollektivtrafik som medel för hållbara städer och regioner. Bland annat lyfts i strategin framtidens mobilitet, integrerad samhällsplanering och kollektivtrafik för alla fram som viktiga framtidsfrågor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)