Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Framkomligheten stort problem för stombussar

Framkomligheten för stombussarna i Storstockholm är ett stort problem och leder bland annat till att bussarna klumpar ihop sig längs linjen. Foto: Ulo Maasing.

Trafik med stombussar och BRT ägnades några timmars uppmärksamhet på Transportforum i Linköping på onsdagen. Bakgrunden är att det varje dag görs ungefär 300 000 resor med de blå stombussarna i Storstockholm. Stombussarna står för cirka tio procent av det totala resandet med SL-trafiken, vilket är lika många resor som sker i hela pendeltågssystemet. Men framkomligheten fortsätter att vara ett problem, konstaterades på ett seminarium.

Sedan 2017 tar SL och Trafikverket fram årliga stombussbokslut för SL-trafiken. Syftet är att se hur framkomligheten för stombussarna utvecklas, men också att lyfta fram stombussarnas betydelse och potential, liksom att följa upp att tillräckliga åtgärder görs för att säkra stombussarnas framkomlighet och attraktivitet.

Det stombussbokslut som togs upp på Transportforum visar att stombussarna i Stockholm brottas med stora problem med framkomligheten. Mindre än hälften av stombussnätet, 44 procent, har god standard när det gäller framkomligheten. Dessutom bidrar alltför korta hållplatsavstånd till att medelhastigheten för stombussarna är för låg och restiderna följaktligen alltför långa.

Däremot är turtätheten på stomlinjerna bra, enligt stombussbokslutet. Men den höga turtätheten har en baksida. Eftersom bussarna brottas med framkomligheten blir trafiken dyr att driva. Det blir helt enkelt många bussar som segar sig fram i trafiken med stora ekonommiska konsekvenser för driftekonomin.

Segt är det också när det gäller att åtgärda stombussarnas problem, konstaterar de forskare som har analyserat stombussarnas situation i Stockholm.

Visserligen finns har man identifierat massor med åtgärder för att förbättra framkomligheten för stombussarna på ett sätt som ger en positiv samhällsnytta. Men att genomföra åtgärderna går alldeles för sakta – så sakta att det mål som finns i Storstockholm om ett utvecklat stombussnät år 2026 inte kommer att nås.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)