Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussförare dömd efter krasch med dubbeldäckare

Den bussförare som den 5 december 2017 körde in i en viadukt i Linköping med en dubbeldäckare dömdes på måndagen av Linköpings tingsrätt. Föraren dömdes till dagsböter på sammanlagt 18 480 kronor för vårdslöshet i trafik. Dessutom ska föraren, som är i 60-årsåldern, betala 2 500 kronor i skadestånd till en av passagerarna på olycksbussen samt en del av rättegångskostnaderna, totalt 8 000 kronor.

Olyckan inträffade på Grenadjärgatan i Linköping. Den dubbeldäckare från Stångåbuss som mannen körde var 4,17 meter hög. Innan en viadukt missade föraren ett förbudsmärke som angav att högsta tillåtna fordonshöjd var 3,5 meter.

Ombord på bussen fanns elever och personal från Rosendahlsskolan i Linköping, sammanlagt 8 vuxna och 51 barn.

När bussen närmade sig viadukten hann inte föraren bromsa i tid, utan bussen kilades fast under viadukten med ungefär halva taket avskalat. Några passagerare ådrog sig lindriga skador, men ett tjugofemtal personer fördes till sjukhus.

Bussföraren, som efter olyckan stängdes av från sitt arbete under nio månader, hävdade att olyckan orsakades på grund av bristfällig skyltning. Tingsrätten anser i sin dom däremot att förbudsskylten med högsta tillåtna höjd är synlig på åtminstone 100 meters håll innan viadukten.

I domen skriver rätten också att föraren ”i sin egenskap busschaufför haft ett särskilt ansvar att hålla god uppsikt över färdvägen och anpassa körningen efter de skyltar och övriga förhållanden som förelegat”. Här anser domstolen att föraren brustit och dömer honom för vårdslöshet i trafik.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)