Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig ökning av jobben i besöksnäringen

Kryssningsturister på sightseeing i Stockholm. Sysselsättningen i besöksnäringen har ökat kraftigt under 2000-talet. Foto: Ulo Maasing.

Besöksnäringen är en verklig motor när det gäller att skapa nya arbetstillfällen. Ökningen av jobben i besöksnäringen har varit tre gånger så stor som i den övriga arbetsmarknaden i Sverige under 2000-talet. Mer än vartannat nytt jobb i besöksnäringen har dessutom gått till utlandsfödda. Det visar siffror som SCB har tagit fram på uppdrag av Visita som är besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation med över 5 000 medlemsföretag.

Sysselsättningen i besöksnäringen har ökat med 64 procent mellan 2000-2017. Det är mer än tre gånger så stor tillväxt som den övriga arbetsmarknaden där sysselsättningen ökat med 21 procent. Totalt arbetar över 200 000 personer i näringen.

Av dem som jobbar i besöksnäringen är 41 procent födda utomlands. Det är nästan dubbelt så stor andel som i den näring med näst störst andel (Transport och magasinering 22 %). Under den aktuella perioden har därtill nästan två av tre nya jobb gått till personer födda utomlands.

– Utvecklingen visar på näringens stora och växande betydelse för fler jobb. Det handlar om tusentals personer som varje år kan gå från arbetslöshet till jobb, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

– Vi är inte bara en jobbmotor, utan även en mycket stark integrationsmotor som dessutom finns i hela landet.

Trots den kraftiga jobbtillväxten sedan millennieskiftet är potentialen större. 6 av 10 företagare i besöksnäringen vill växa i både omsättning och fler anställda, enligt en undersökning från Tillväxtverket.

– Förutom kompetensbristen hindrar regelbördan företag från att växa och utvecklas. Med färre och enklare regler kan vi skapa ännu fler jobb, säger Jonas Siljhammar.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)