Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Danska trafikhuvudmän oroas av expressbussar

Trafikhuvudmännen och den politiska oppositionen i Danmark oroas av ett nytt lagförslag om expressbussar. Foto:Leif Jørgensen/Wikimedia Commons.

Danska trafikhuvudmän oroas av ett förslag från den borgerliga regeringen att ändrad lagstiftning ska underminera den samhällsfinansierade kollektivtrafiken. Regeringen vill att expressbussföretag ska kunna konkurrera med huvudmännens, tafIkselskabens, trafik på en del sträckor.

Idag krävs det att en expressbuss minst ska korsa Stora Bält eller gränsen mellan två gränser mellan trafikselskab/regioner. Lagförslget innebär att en passagerare som reser med expressbuss ska resa minst 75 kilometer, vilket skulle öppna för nya expressbusslinjer i Danmark.

Men samtidigt vill regeringen skärpa kraven på omfattningen av expressbusstrafiken. Enligt gällande regler måste trafiken upprätthållas med minst fyra dubbelturer/vecka. Det föreslås bli fem dubbelturer/vecka.

Regeringen bedömer att lagändringen kommer att öka antalet resor med expressbussarna med 38 procent, vilket motsvarar nästan 600 000 ytterligare passagerare/år. Drygt hälften av dessa väntas vara nya bussresenärer. Konflikten handlar således om 300 000 busspassagerare om året.

Trafikhuvudmännen får stöd i sitt motstånd från den politiska oppositionen.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)