Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Synskadad får 20 000 av Nobina för bristande hållplatsutrop (uppdaterad version)

Nobina betalar 20 000 kronor till en synskadad kvinna sedan hon stämt bussföretaget för brister i hållplatsutropen. Arkivbild: Ulo Maasing.

En synskadad kvinna i Örebro får 20 000 kronor samt en ursäkt från bussoperatören Nobina. Anledningen är att hållplatsutropen på stadsbussarna inte fungerar ordentligt, vilket gjorde att kvinnan stämde Länstrafiken Örebro samt Nobina. Nu har parterna nått en förlikning där Nobina betalar 20 000 kronor till kvinnan. Att de automatiska hållplatsutropen ibland inte fungerar beror på att Länstrafikens tekniska system är föråldrat och skulle bytts ut för sex år sedan.

– För en synskadad som åker buss är det helt nödvändigt med de automatiska hållplatsutropen, och om dessa inte fungerar genom bussföraren. Annars vet jag inte var jag är. Det är som att man drog ned mörkläggningsgardiner för alla fönsterrutor och sedan får du gissa var du är någonstans, säger kvinnan till Nerikes Allehanda.

Hon uppger att hon under flera år påtalat problemen för Nobina. Till sist stämde hon bussföretaget och Länstrafiken i Örebro och har nu nått en förlikning med Nobina som betalar kvinnan 20 000 kronor.

Att de automatiska hållplatsutropen inte alltid fungerar som de ska beror på att Länstrafikens system för hållplatsutrop är föråldrat. Systemet skulle ha bytts ut redan för sex år sedan, men upphandlingen överklagades och det gamla systemet är alltjämt kvar.

– Vi har material och pengar färdigt för att köpa in ett realtidssystem. Det nuvarande systemet är ålderdomligt och fallerar ibland, säger Johan Ljung, områdeschef för Länstrafiken till SvT Nyheter Örebro.

Det nya systemet kommer inte heller att vara i drift när Länstrafikens trafikavtal med Nobina går ut i september och samhällsägda Svealandstrafiken tar över.

– i hade hoppats ha det nya systemet färdigt till hösten, men det blir nog inte klart förrän 2020, säger Johan Ljung till SvT Örebro.

Förseningen uppgår då således till sju år.

– I och med att Nobina och kvinnan förlikats kommer vi aldrig att få reda på om utropen är vårt eller Nobinas ansvar, säger Johan Ljung,

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)