Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fortsatt ökning av turismen i Sverige

Turismen i Sverige ökade med tre procent i fjol. Foto: Ulo Maasing.

Fjolåret blev ett år med en fortsatt ökning av turismen i Sverige, rapporterar Tillväxtverket. Antalet gästnätter på svenska hotell, vandrarhem, campingar och stugor ökade med tre procent, jämfört med året innan till totalt 65 miljoner gästnätter. Gästnätterna från våra nordiska grannländer ökar åter, samtidigt som trenden med fler långväga besökare förstärks.

De utländska gästnätterna ökade med sju procent medan de svenska gästnätterna ökade med en procent. Sammanlagt blev det 1,8 miljoner fler gästnätter under 2018 jämfört med året innan.

Svenskarna själva dominerar gästnätterna med nästan 48 miljoner gästnätter, vilket motsvarar 73 procent av det totala antalet gästnätter. Antalet utländska gästnätter var 17,4 miljoner.

Efter en svag nedgång ökar återigen besöken från de nordiska grannländerna. Gästnätterna från den största utlandsmarknaden Norge ökade med sex procent och uppgick till totalt 3,5 miljoner. Gästnätter från den tredje största marknaden Danmark ökade med hela 17 procent jämfört med 2017.

Trenden med fler gästnätter från långväga marknader förstärktes under 2018. Antalet gästnätter från USA ökade med nio procent, vilket är en avmattning jämfört med 2017. Trots detta är USA nu Sveriges fjärde största utlandsmarknad.

Värmlands län var det län som hade den största relativa ökningen av inrapporterade gästnätter på kommersiella boendeanläggningar under 2018. Jämfört med fjolåret ökade gästnätterna med 13 procent, med ungefär lika stora ökningar både för svenska och utländska gästnätter. Ökningen av utländska gästnätter drevs på av fler besökare från Norge, som ökade med nio procent i Värmland under 2018.

Närmare 60 procent av alla gästnätter 2018 spenderades på hotell.

I förhållande till våra nordiska grannländer har Sverige en stark utveckling under 2018, i synnerhet när det gäller de utländska gästnätterna.

Sveriges mesta turismlän. Illustration: Tillväxtverket.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)