Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Minskad omsättning och röda siffror för VDL:s bussar

I april levererade VDL Europas hittills största enskilda elbussflotta till Transdevbolaget Connexxion i sydvästra Amsterdam. Foto: Ulo Maasing.

Den holländska bustillverkaren VDL Bus & Coach minskade sin omsättning och redovisar en förlust för 2018 enligt vad företaget rapporterar. VDL Bus & Coach ingår i VDL Groep som är ett familjeägt företag och särredovisar inte lönsamheten för bussverksamheten. Från VDL Bus & Coach framhåller man dock att det negativa resultatet för 2018 ligger i linje med företagets egna förväntningar. VDL har det senaste året haft flera framgångar på den svenska elbussmarknaden. Bland annat har man fått en betydande order på elbussar till Umeå.

VDL hänvisar till att bussverksamheten i VDL Groep har gjort betydande investeringar, bland annat i miljövänlig drivlineteknik för batteridrivna och bränslecellsdrivna fordon och att orderingången har ökat kraftigt under det senaste året.

Under 2018 minskade omsättningen i VDL:s bussdivision med sju procent, från 477 till 445 miljoner euro (cirka 5,05 respektive 4,71 miljarder SEK). Det totala antalet levererade bussar var oförändrat, jämfört med 2017. Samtidigt har företaget gjort betydande framsteg på marknaden för elbussar och i april var det trafikstart för Europas hittills största enskild flotta av elbussar när 100 VDL elbussar sattes i trafik i sydvästra Amsterdam, vilket vi tidigare rapporterat om i ett fylligt reportage.

VDL Groep som helhet rapporterar en omsättningsökning med 18 procent, från 5,05 miljarder euro 2017 till 5,07 miljarder euro förra året, vilket motsvarar cirka 53,4 respektive 63,2 miljarder SEK. Vinsten ökade med 16 procent, från 153 miljoner euro (1,6 miljarder SEK) år 2017 till 178 miljoner euro i fjol (1,88 miljarder SEK).

VDL Groep har en mycket diversifierad verksamhet som ingalunda domineras av busstillverkning. Långt mer än hälften av omsättningen kommer från biltillverkningen, där dotterbolaget VDL Nedcar monterade över 200 000 bilar (Mini och BMW X1). I övrigt är VDL Groep engagerad i en rad verksamheter. Företaget har sitt huvudkontor i Eindhoven, Nederländerna och 101 företag i 20 länder.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)