Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sjukresebeställningar låg öppna på internet

Jonas Skovgaard, vd, Gamla Uppsala Buss: ”Helt oacceptabelt”.

Allt fler läckor med information som har legat öppet på internet avslöjas nu. Det handlar inte bara om den stora 1177-skandalen. Region Uppsala har tagit del av information om att inspelade samtal gällande sjukresebeställningar har funnits tillgängliga på internet.

Jonas Skovgaard, VD för Gamla Uppsala Buss AB och Prebus AB, som ansvarar för sjukresebeställningarna i Region Uppsala, är förvånad och upprörd.

– Samtalen har spelats in utan vår kännedom. Vi köper en växeltjänst och har inte beställt någon inspelning av samtal. Vår underleverantör kan inte heller svara på varför dessa inspelningar har skett, säger Jonas Skovgaard.

De inspelade samtalen gäller beställningar av sjukresor.

– Det handlar huvudsakligen om lämnings- och hämtningsadresser, och inte om känslig medicinsk information. Men det är ändå helt oacceptabelt att personuppgifter har funnits tillgängliga på det här sättet och vi beklagar det djupt, säger Jonas Skovgaard.

Den server där samtalen funnits är bortplockad från nätet och Region Uppsala har begärt att filerna ska raderas.

– Vi kommer att gå vidare i frågan och följa upp vad som hänt och vidta åtgärder för att det inte ska kunna hända igen, säger Jonas Skovgaard.

Prebus är ett dotterbolag till gamla Uppsala Buss AB som ägs av Region Uppsala län. Företaget driver beställningscentral för regionens sjukresor och drift av IT.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)