Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Största busstillverkaren sålde mer

Daimler Buses, där Mercedes-Benz Bussar ingår, redovisar fler sålda enheter i fjol, men samtidigt något svagare lönsamhet. Foto: Ulo Maasing.

Västvärldens största busstillverkare, Daimler Buses, sålde i fjol 30 900 bussar och busschassier globalt. Det är en ökning från 28 700 enheter år 2017. Men lönsamheten minskade något. Det framgår av Daimlerkoncernens bokslutsrapport som presenterades på onsdagsmorgonen. I Daimler Buses ingår bland annat Mercedes-Benz och Setra bussar.

Trots den ökade försäljningen, mätt i antalet sålda enheter, minskade rörelseresultatet något, från 281 miljoner euro år 2017 till 265 miljoner euro (cirka 2,76 miljarder SEK) i fjol. Omsättningen på 4,5 miljarder euro (cirka 47 miljarder SEK) låg i nivå med 2017.

Ökningen av antalet sålda enheter förklaras enligt Daimlerkoncernen främst med en långsam återhämtning av den brasilianska ekonomin, en stark efterfrågan i EU30 (det vill säga EU-länderna samt Norge och Schweiz) och en tillväxt i Indien.

Daimler räknar med en betydande ökning av antalet sålda enheter i år, beroende på en kraftig ökning i Indien och en liten ökning i EU30-länderna.

Årets rörelsemarginal på bussarna var 5,9 procent och Daimler räknar med att rörelsemarginalen under 2019 kommer att ligga mellan fem och sju procent.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)