Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

650 nya batteribussar i Europa i fjol

Holländska VDL var störst på batteribussmarknaden i Europa i fjol, bland annat genom att man levererade bussar till Karlstads nya snabbusslinje. Foto: Ulo Maasing.

Omkring 650 nya batteribussar levererades i Europa förra året med den holländska busstillverkaren som marknadsledare, tätt följd av polska Solaris. Det framgår av en analys av elbussmarknaden från analysföretaget Interact Analysis. Av de cirka 400 000 elbussar som är i trafik i världen finns 99 procent i Kina. I Europa är batteribussarna i trafik omkring 2 200 till antalet.

Enligt Interact Analysis börjar den kinesiska elbussmarknaden nu bli mättad vilket gör att de kinesiska busstillverkarna börjar intressera sig allt mer för marknaden i Europa och på andra håll i världen. År 2025 väntas leveranserna av batteribussar globalt uppgå till över 160 000 enheter årligen.

I Europa uppgick leveranserna av elbussar, trådbussar oräknade, i fjol till omkring 650. Samtidigt beställdes cirka 1 200 elbussar i Europa, en nergång jämfört med 2017 då 1 516 bussar beställdes.

Kina har inte bara 99 procent av världens elbussar i trafik. Kinesiska städer tog också emot 99 procent av de elbussar som levererades under förra året. Interact Analysis räknar med att Kina 2025 kommer att ta emot 80 procent av elbussleveranserna. Då kommer, enligt analysföretaget, inte heller elbussarna att enbart vara stadsbussar. Marknaden för regionaltrafik och längre linjer kommer 2025 att utgöra 31 procent av den totala elbussmarknaden i världen, medan 69 procent kommer att utgöras av stadsbussar.

Övergången till elbussar är generellt också beroende av politiska beslut, konstaterar Interact Analysis.

På den europeiska elbussmarknaden ryckte VDL i fjol fram till en tätposition när det gäller levererade bussar, inte minst på grund av en stor leverans på 100 bussar till Transdevs dotterbolag Connexxion för trafik på linjer nära Amsterdams storflygplats Schipol.

Av de levererade elbussarna i Europa i fjol nådde VDL en marknadsandel på 15 procent, tätt följd av Solaris på 14 procent enligt Intract Analysis. Därefter följde BYD med 11 procent och brittiska ADL med 9 procent. Övriga tillverkare hade tillsammans 55 procent av marknaden.

Share Dela

Taggat som: , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Hur många bussar såldes totalt i Europa 2018? Hur många för olika dieselbränsle och hur många för gas? Utan sammanhang är 650 en rätt intetsägande siffra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)