Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppåt i Uppland

Resandet med stadsbussarna i Uppsala har ökat kraftigt. Foto: Ulo Maasing.

Resandet med UL-trafiken, alltså kollektivtrafiken i Region Uppsala län, satte i fjol nytt rekord. Samtidigt ökade kollektivtrafiken sin marknadsandel av det motoriserade resandet. Det framgår av årsredovisningen för kollektivtrafiken i regionen under 2018.

Totalt gjordes 50,3 miljoner resor med UL-trafiken under 2018. Det är knappt 4 miljoner fler resor än föregående år. Mest ökar resandet med  stadsbusstrafiken i Uppsala och de uppländska pendeltågen, Upptåget, medan regionbusstrafiken har ett oförändrat antal resor.

Årr 2018 uppgick kollektivtrafikens marknadsandel till 31 procent av de motoriserade resorna. År 2017 var den 29 procent. Det långsiktiga målet är att fördubbla kollektivtrafikens andel av det motoriserade resandet till år 2030 jämfört med 2006.

– Utöver att resandet ökar så har också kollektivtrafikens marknadsandel av det motoriserade resandet ökat. Det pekar på en viktig beteendeförändring där människor i större utsträckning väljer buss och tåg framför att resa med egen bil, säger Johan Örjes (C), regionråd och ordförande för trafik och samhällsutvecklingsnämnden.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)