Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nytt EU-projekt om jämställdhet och mångfald i transportsektorn

I väntan på ett jämställt transportsystem? Foto: Ulo Maasing.

Forskare från VTI, Statens Väg- och Transportforskningsinstitut, ska medverka i ett nytt, treårigt EU-projekt om att samordna jämställdhet och mångfald i transportsektorn i Europa. Fokus ligger inte på teknik, utan på de aktörer som planerar, hanterar och använder transportsystemet.

Först ska forskarna undersöka hur transportsektorn i Europa ser ut idag när det gäller jämställdhet och mångfaldsintegrering. Sedan handlar huvuddelen om att öka kunskapen där så behövs, förbättra jämställdheten mellan kvinnor och män och öka mångfalden, särskilt när det gäller utveckling av smart mobilitet.

Bredden i projektet är stor och handlar om exempelvis separerade cykelvägar och det som på engelska kallas cycle superhighways, vägar för snabb cykelpendling. Det handlar också om automatiserade bussar och spårvagnar i stadsområden, anpassningsbara kollektivtrafiklösningar i förorter och glesbygdsområden och integrerade informationssystem för utökad mobilitetstjänst.

20 partners i Europa deltar i projektet som har namnet TInnGO – Transport Innovation Gender Observatory. EU-kommissionen finansierar projektet med 3,9 miljoner euro (cirka 41 miljoner SEK). VTI:s andel uppgår till cirka 369 000 euro (cirka 3,9 miljoner SEK).

VTI samarbetar i projektet nära Köpenhamns universitet.

Först ska forskarna undersöka hur transportsektorn i Europa ser ut idag när det gäller jämställdhet och mångfaldsintegrering. Sedan handlar huvuddelen om att öka kunskapen där så behövs, förbättra jämställdheten mellan kvinnor och män och öka mångfalden, särskilt när det gäller utveckling av smart mobilitet.

– Inte bara kvinnor och män, utan exempelvis barn, ungdomar, äldre och personer med andra modersmål, kan ha olika lätt eller svårt att ha makt och inflytande över sin egen mobilitet beroende på hur de kan ta sig fram i transportsystemet, säger Lena Levin som är projektledare vid VTI.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)