Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Grönt ljus för bussterminal för miljarder

Vänthallen i den nya bussterminalen i Katarinaberget i Stockholm. Takhöjden blir som mest nio meter. Bild: Foster arkitekter/Link Arkitektur.

Bygget av den nya bussterminalen i Katarinaberget vid Slussen i Stockholm fick på torsdagen bygglov av politikerna i stadsbyggnadsnämnden i Stockholm. Den hett omdebatterade terminalen ska stå klar 2023. Kostnaden är budgeterad till 1,9 miljarder. Staten bidrar med 50 procent, Stockholms stad och landstinget står för respektive 25 procent.

Terminalen ska betjäna bussarna mellan Stockholm och Nacka/Värmdö.

– Nya Slussen kommer att bli en viktig knutpunkt för kollektivtrafiken i hela Stockholmsregionen, därför är det av största vikt att vi går vidare med bussterminalen i Katarinaberget. När bussterminalen står klar 2023 kommer den att skapa bekvämare, tryggare och smidigare färdvägar genom centrala Stockholm, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson(M) i Stockholm.

Terminalen i Katarinaberget kommer att bestå av tre väldig bergrum. Ett av dessa är väntrum för resenärerna, de två andra är avsedda för bussarna. De dominerande färgerna är grått och rostrött med detaljer av rostfritt stål.

Golvet är grått och görs av cementmosaik. I taket ser man stora cirkulära ventilationstrummor av rostfritt stål.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)