Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bakåt för Mercedes-Benz och Setra bussar

Försäljningen av Setra och Mercedes-Benz turistbussar minskade kraftigt i Europa under det första kvartalet. Foto: Daimler Buses.

Västvärldens största busstillverkare Daimler Buses, där Mercedes-Benz och Setra bussar ingår, backade under första kvartalet i år jämfört med samma period 2018. Det framgår av Daimlerkoncernens delårsrapport som presenterades på fredagsförmiddagen. Totalt minskade försäljningen för Daimler Buses med fyra procent till 5 500 enheter under det första kvartalet. Fjolårets marginella vinst vändes till förlust.

Daimler förklarar minskningen med leveransförseningar på grund av nya interna certifieringsprocesser när det gäller turist- och långlinjebussar.

Särskilt stark var nergången i Europa. I EU 30, det vill säga EU-länderna samt Schweiz och Norge minskade försäljningen med hela 33 procent till 900 kompletta bussar och busschassier från Mercedes-Benz och Setra. I Tyskland minskade försäljningen från 400 till 300 enheter, men Daimler räknar med att ta igen nergången under resten av innevarande år.

I Brasilien ökade försäljningen med 20 procent till 2 200 enheter, men resten av den Latinamerikanska marknaden var klen för Daimler Buses. De ekonomiska problemen i Argentina pressade försäljningen och i Latinamerika utom Mexiko ökade försäljningen med endast två procent till 3 200 chassier.

I Mexiko minskade försäljningen från 500 enheter under det första kvartalet 2018 till 400 enheter i år.

Daimler Buses omsättning under första kvartalet minskade från 850 miljoner euro (knappt nio miljarder SEK) till 785 miljoner euro (8,4 miljarder SEK).

Rörelseresultatet blev – 21 miljoner euro (- 222 miljoner SEK) jämfört med ett plus på 37 miljoner euro (392 miljoner SEK). Resultatförsämringen förklaras av Daimler med leveransförseningar på grund av nya interna certifieringsprocesser när det gäller turist- och långlinjebussar.

Ledningen för Daimler Buses hänger dock inte läpp utan räknar med en betydande ökning av försäljningen av antalet bussar i år. Man räknar med en liten ökning i EU30 och en mycket stark ökning i Indien. I Latinamerika utom Mexiko räknar Daimlerledningen med en försäljning i nivå med fjolåret.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)