Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flexibla nattstopp nu även i Storstockholm

Nu införs flexibla nattstopp på prov i SL-trafiken. Foto: Ulo Maasing.

På flera håll i landet tillämpas sedan flera år flexibla nattstopp i busstrafiken. Nu inför även SL i Storstockholm flexibla nattstopp som gör det möjligt för resenärer att välja var bussen ska stanna längs färdvägen. Till en början är det ett försök. Stoppen införs med start torsdag den 2 maj på nattbusslinje 504Y som går genom Hallonbergen och Ursvik i Sundbyberg.

– Nu genomför vi ännu en trygghetsreform i SL-trafiken. Med detta vill vi bidra till att fylla i en blind fläck som många gånger finns i fråga om människors trygghet, säger Kristoffer Tamsons(M), trafikregionråd och ordförande för SL.

– Ombord på bussen och i själva trafiken uppger de allra flesta att de känner sig trygga. Däremot kryper otryggheten många gånger fram när man kliver av och ska gå längs med den mörka gångvägen, genom den nedklottrade tunneln eller de oklippta buskagen. Med flexibla nattstopp kan resenärerna slippa mycket av detta.

Försöket innebär att resenärerna på nattbussen kan välja var bussen ska stanna längs färdvägen i stället för att bussen bara stannar vid befintliga hållplatser. Detta kommer att ske genom att en kundvärd finns med på samtliga turer under försökstiden. Resenärer har då möjlighet att tala om för kundvärden var och när denne vill kliva av.

Kundvärden meddelar därefter chauffören som stannar till med bussen så nära den önskade platsen som möjligt utifrån de trafikregler och det utrymme som finns. Syftet med försöket är att öka tryggheten under resan genom att låta resenärerna kliva av närmare sin slutdestination.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)