Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fria elbussresor tack vare spriten

Elbussarna i engelska Harrogate är gratis att resa med på söndagarna tack vare spriten. Foto: Volvo Bussar.

När bussresan blev avgiftsfri på söndagarna ökade resandet i ett slag med 70 procent. Men det kostade inte skattebetalarna något. Istället finansieras de fria resorna tack vare spriten. Det handlar om ett kreativt grepp i den engelska staden Harrogate där ett kommersiellt bussföretag samarbetar med det lokala näringslivet för att få fler att ta bussen in till stan, och ge mer liv åt centrum på söndagarna. Och busstrafiken körs med elbussar.

Harrogate är en stad med knappt 80 000 invånare, drygt två mil öster om Leeds. Liksom i större delen av Storbritannien i övrigt är busstrafiken avreglerad och körs på kommersiella villkor. Stadsbussarna i Harrogate körs av ett företag inom Transdev, Harrogate Bus som i sin tur är ett dotterbolag till brittiska Transdev Blazefield. Det är ett företag som under många år har varit känt för innovativa lösningar och nytänkande.

Harrogate Bus var också ett av de första bussföretagen i Storbritannien som satsade på elbussar – nu trafikeras fyra linjer i staden med Volvo 7900 Electric.

Det är också de linjerna som står i fokus för den unika satsningen med söndagstrafik som är finansierad av sprit. Samtidigt är satsningen ett spännande exempel på vad som kan åstadkommas när två privata, kommersiella företag gemensamt engagerar sig i det samhälle där de verkar.

Succé
Under mars testade Harrogate Bus vad som skulle hända med bussresandet på söndagarna om Harrogateborna slapp betala för bussresan.

Det blev succé för konceptet som fick namnet Sunday Freeway. Resandet ökade med 70 procent och många fler människor började röra sig på gator, i butiker och på restauranger i centrum.

Spirit of Harrogate tillverkar Slingsby Gin och Vodka.

Framgången fick The Spirit of Harrogate att tända till. Det är ett företag som producerar gin och vodka under varumärkena Slingsby Gin och Slingsby Vodka. Företaget bestämde sig för att sponsra de fria bussresorna åtminstone fyra månader framåt. Tack vare spriten kan alltså Harrogateborna åka buss gratis på söndagar åtminstone fram till den första augusti.

– Det här är fantastiska nyheter, kommenterade Alex Hornby, vd för Transdev Blazefield och Harrogate Bus inför starten.

– Det här välkomna stödet gör att vi kan fortsätta att köra våra gratis elbussar varje söndag, vilket i sin tur innebär ett betydande lyft för andra lokala företag i stadens centrum. Precis som vi förstår Spirit of Harrogate vilket positivt bidrag de fria bussresorna utgör för ekonomin i Harrogate på söndagarna.

– När vi erbjöd fria resor med våra elbussar under söndagarna i mars ökade resandet med 70 procent. Nu, när vi fortsätter med erbjudandet, finns det inget bättre tillfälle att lämna bilen hemma, hoppa på bussen, koppla av och njuta av allt som vår stad erbjuder på söndagarna, sa Alex Hornby.

– Vi är extremt stolta att få spela en liten roll när det gäller att utveckla staden. Den här satsningen innebär inte endast fria, grönare och tystare resor till centrum. Det innebär också att människor kan njuta av en drink eller två i de många barer och restauranger som finns i Harrogate, kommenterade Spirit of Harrogates vd Marcus Black.

Det var i fjol som Harrogate Bus tog emot sina åtta elbussar och satte dem i trafik. För att lyfta fram miljönyttan med elbussarna planterar nu företaget ett träd för var 10 000:e engelsk mil (cirka 16 000:e kilometer) som elbussarna är. Företaget räknar med att plantera omkring 40 träd om året.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)