Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Jättepuckel i trafikupphandlingar

Länstrafiken Västerbotten ska upphandla regionbusstrafik med 77 bussar. Foto: Ulo Maasing.

De närmaste åren inträder en stor puckel i trafikupphandlingarna i Sverige. Mellan 2019 och 2022 ska hälften av alla bussar som körs på uppdrag av de regionala kollektivtrafikmyndighe-terna upphandlas. Minst 60 upphandlingar är på gång. Det framgår av det senaste upphandlings-schemat som branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik har tagit fram.

– Det är ovanligt mycket på gång. Det är en puckel volymmässigt, både i antal upphandlingar och antal fordon. Samtidigt kommer elektrifieringen av busstrafiken att ta fart under den här perioden och det innebär flera nya frågeställningar att ta ställning till i anbudsunderlagen, säger Svensk Kollektivtrafiks Mattias Adell som sammanställt schemat.

Anledningen till upphandlingspuckeln är att Sverige fick en ny kollektivtrafiklag 2012. Inför införandet av lagen valde många av de dåvarande trafikhuvudmännen, länstrafikbolagen, att upphandla stora delar av kollektivtrafiken på långa avtal. Med den nya lagen skulle de nämligen avvecklas och ersättas av regionala kollektivtrafikmyndigheter. Dessutom innebar den nya lagen en viss marknadsöppning för kommersiella aktörer.

För både trafikföretag och busstillverkare innebär puckeln en tuff utmaning. Att delta i en trafikupphandling kräver idag mycket arbete med stora kostnader. Inte ens stora aktörer har möjlighet att delta i alla upphandlingar där man hade lämnat bud om upphandlingarna hade varit jämnare fördelade över tid. Risken är att konkurrensen i upphandlingarna därmed blir mindre.

Även för busstillverkarna är det tufft med upphandlingspuckeln. Man ska under några år öka sin produktionskapacitet kraftigt, för att sedan åter minska kapaciteten.

Här kan du ladda ner Svensk Kollektivtrafiks senaste upphandlingsschema.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)