Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svealandstrafiken köper IT-system från Göteborg

Thomas Gabinus, vd för Pilotfish har fått en stororder från Svealandstrafiken.

Göteborgsföretaget Pilotfish ska leverera IT-system för 320 bussar inom Svealandstrafiken, det samhällsägda bussföretag som ägs gemensamt av Region Västmanland och Region Örebro län. Den lösning som Pilotfish levererar bygger på en kommunikationsplattform där alla system ombord kan kopplas till ett och samma nätverk med uppkoppling, molnlösningar och åtkomst för användare via datorer, telefoner och surfplattor.

Eftersom kommunikationsplattformen är standardiserad enligt den europeiska standarden ITxPT kan olika leverantörers system kopplas ihop och dela information med varandra, vilket förbättrar funktionen av de enskilda komponenterna.

– Standardiseringen är viktig, säger Tomas Gabinus, vd för Pilotfish.

– Den möjliggör för leverantörer att ingå i en helhet samtidigt som de kan fokusera på det de är bäst på. Den innebär också att man kan nyttja komponenter från konsumentelektronik och bilindustrin. Vi behöver inte återuppfinna hjulet, utan kan dra nytta av kostnadsfördelarna av massproduktion.

Avtalet innefattar också Android-baserade förarskärmar som kan styra olika ombord-system, genom val av appar. Det gör arbetet med olika system mer användarvänligt, och minskar antalet skärmar för föraren att hålla koll på.

Även förarassistans för bränslebesparing och automatisk nedladdning av färdskrivardata ingår, liksom integration mot ett molnbaserat trafikledningssystem som visar fordonen på en karta och vilken linje de kör.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)