Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre lönsamhet och stark orderingång för Volvo Bussar

I mars vann Volvo Bussar Red Dot Product Design Award för designen av sin nya premiumbuss, Volvo 9900. Här är en Volvo 9900 från det franska bussföretaget Schidler. Foto: Ulo Maasing.

Volvo Bussar förbättrade sitt rörelseresultat under det första kvartalet i år, jämfört med samma period förra året. Då visade bussverksamheten hos Volvo en liten förlust, i år blev rörelseresultatet 294 miljoner kronor under perioden. Samtidigt är orderingången på bussar fortsatt stark. Det framgår av Volvokoncernens delårsrapport som presenterades på onsdagsmorgonen.

Den totala orderingången på bussar blev 2 422 fordon under första kvartalet i år, jämfört med 1 823 i fjol – alltså en ökning med 33 procent. Leveranserna uppgick till 2 019 bussar mot 1 714 under samma period förra året. Den ökade orderingången berodde främst på marknaderna i Asien, Oceanien och Mexiko.

Rörelseresultatet förbättrades från ett minus på 15 miljoner kronor under fjolårets tre första månader till 294 miljoner i år.

Delårsrapporten visar tydligt att den nordamerikanska marknaden idag är Volvo Bussars största, med en omsättning på 3 328 miljoner kronor under det första kvartalet, en ökning med 2q4 procent i förhållande till samma period förra året. I Europa minskade omsättningen från 1 962 miljoner i fjol till 1 505 miljoner i år.

Volvo Bussar sammanfattar marknaderna under det första kvartalet med att den europeiska marknaden stabil på höga nivåer. Efterfrågan i Nordamerika är bra för både turistbussar och kollektivtrafikbussar. Den sydamerikanska marknaden är instabil på grund av makroekonomisk osäkerhet på vissa nyckelmarknader. Efterfrågan på marknaderna i Asien och Mellanöstern är stark, särskilt för kollektivtrafikbussar.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)