Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bilen backar – buss och tåg ökar i Skåne

Buss- och tågresorna ökar i Skåne. Foto: Ulo Maasing.

Bilresandet minskar, samtidigt som resorna med kollektivtrafiken ökar i Skåne. Men alltjämt är bilen det dominerande färdmedlet för skåningarna. Det visar den största resvaneundersökning som någonsin gjorts i Skåne. Region Skåne har tillsammans med alla Skånes kommuner och Trafikverket genomfört undersökningen hösten 2018. 38 000 skåningar har svarat på frågor om sitt resande.

Enligt undersökningen har bilresandet i Skåne minskat från att 57 procent av alla resor görs med bil till 53 procent sedan den förra undersökningen som gjordes 2013.

Samtidigt har kollektivtrafikresandet ökat från 15 procent av alla resor till 20 procent enligt resvaneundersökningen som presenterades på måndagen. I synnerhet tågresandet har ökat, från 6 procent till 9 procent av alla resor. Bussresorna har ökat från 9 till 11 procent.

Cyklande3t är i stort sett oförändrat, men omfattande. Varje dag görs en miljon cykelresor i Skåne. Det motsvarar 16 procent av resandet, men då är inte alla cykelresor till buss och tåg inräknade. Mest cyklar man i Lund.

– Resultatet från resvaneundersökningen visar hur viktigt det är att vi fortsätter att satsa på kollektivtrafik och cykelvägar så att de som faktiskt behöver bilen för att få vardagen att funka slipper den trängsel som biltrafiken ger om alla tvingas ut på vägarna, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör Region Skåne.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)