Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Branschorganisation polisanmäler utländska bussföretag

Den danska buss- och taxibranschens organisation polisanmäler utländska turistbussfretag som man misstänker fuskar med dansk moms. Foto: Kim Matthäi Leland.

Den danska buss- och taxibranschens gemensamma organisation Dansk PersonTransport, fortsätter att polisanmäla utländska bussföretag som organisationen anser smiter från att betala dansk moms. Enligt Dansk PersonTransport, som är systerorganisation till Sveriges Bussföretag, polisanmälde man på valborgsmässoaftonen fyra baltiska turistbussföretag som man misstänker fuskar med den danska momsen.

De fyra företagen är Alltours från Estland samt tre företag från Litauen: Ollex, Kautra och Vilneda. I sitt nyhetsbrev uppger Dansk PersonTransport att man har varit i kontakt med Köpenhamnspolisen som uppger att anmälningarna skickats vidare till den danska ekobrottsmyndigheten. Kopior av polisanmälningarna har också skickats till skattemyndigheterna.

Ett av de polisanmälda företagen är Vilneda från Litauen. Foto: Ulo Maasing.

För en månad sedan konstaterade Dansk PersonTransport att organisationens senaste undersökningar av kabotagekörning pekade på att utländska bussar i växande utsträckning kör mer eller mindre permanent i Danmark under sommarsäsongen. Dessutom har många av de utländska bussarna i Danmark blivit kvar under vintersäsongen och då svarat för omkring 75 procent av incoming- och sightseeingtrafiken.

Enligt Dansk PersonTransport utgör detta ett problem för de danska turistbussföretagen eftersom man menar att de utländska bolagen dumpar löner och arbetsvillkor för förarna och därmed konkurrerar ut danska företag.

Till det kommer enligt Dansk PersonTransport att en försvinnande liten andel av de utländska bussföretagen betalar lagstadgad moms. Därför har organisationen beslutat sig för att agera hårdare mot utländska bussbolag som smiter från dansk moms och polisanmäla utländska bussar som inte är momsregistrerade i Danmark.

För att spåra bussarna har organisationen etablerat en grupp på Facebook, “STOP udenlandske turistbussers cabotage kørsel i DK”, där bilder och information om utländska bussar i Danmark kan laddas upp. Materialet används sedan av Dansk PersonTransport som grund för att polisanmäla fuskande utländska företag.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)