
Demoexemplar av det luftrenande väderskyddet i utställningsparken hos Team Tejbrant Produktion, Hultsfred. Foto: Team Tejbrant.
Nu går det att rena luften medan man väntar på bussen eller spårvagnen. Två svenska företag lanserar nämligen ett väderskydd med inbyggda luftrenare för hållplatser. Upp till 85 – 90 procent av föroreningarna kan renas bort i väderskyddet. Bakom satsningen om har döpts till Clean Shelter står Team Tejbrant och luftreningsexperterna Camfil.
Enligt en rapport från Östra Sveriges Luftvårdsförbund dör närmare 1 000 personer i Stockholms län i förtid varje år på grund av luftföroreningar. Den främsta orsaken är utsläppen från dieselbilar.
Framförallt är det barn och äldre som lider av luftföroreningarna. Att vänta på bussen vid gator med bilköer och mycket trafik är ett typiskt vardagsinslag där stadsbor andas in avgaser med farliga partiklar.
Sverige har god luftkvalitet jämfört med många andra länder. Ändå finns det områden som har förhållandevis höga halter av luftföroreningar. Svenska Miljöinstitutet, IVL, har beräknat att samhällskostnaderna för höga halter av partiklar uppgår till 26 miljarder kronor per år i Sverige.
De mest uppenbara problemen med luftkvaliteten i Sverige är att halterna av stora partiklar, PM10, och kvävedioxid, NO2, är för höga för att negativa effekter på hälsan ska kunna undvikas. Under 2018 blev det bakslag för regeringens mål att minska utsläppen av växthusgaser från trafiken med 70 procent till år 2030. I stället ökade utsläppen på grund ökad lastbilstrafik och på grund av att personbilar släppte ut mer CO2 per enhet, enligt statistik från Trafikverket.
– Jag tror de flesta kommer att uppskatta väderskydd med luftrenare, det blir helt enkelt trevligare och mer bekvämt att vänta på bussen. Jag hoppas det finns ett stort intresse för busskurer med luftrenare för tyvärr så är behovet stort utifrån hur luftkvaliteten ser ut i många städer både i Sverige och internationellt, säger Per Saveborn, styrelseordförande Team Tejbrant.
Såhär fungerar väderskyddet:
Förorenad luft sugs in i taket på Clean Shelter-kuren genom förfilter i varje gavel för att renas ytterligare genom Camfils senaste luftrenare. Den upp till 85 procent renade luften blåser sedan in i skyddet genom öppningar i undertaket.
För att skyddet ska vara tryggt att vistas i har öppningar med luftridå som spärr mot luften utanför, istället för fysiska dörrar. Luftrenarna arbetar med en låg ljudnivå och väntande passagerare kommer inte att uppleva något nämnvärt luftdrag.
– Vi är stolta över att ha bidragit till ett filtersystem som tar bort majoriteten av farliga partiklar i väderskydden från Team Tejbrant. Genom Clean Shelter angriper vi luftföroreningarna i städerna på ett nytt sätt som kan få positiva hälsoeffekter för de som dagligen nyttjar kollektivtrafiken, säger Anders Hedström IAQ Expert och Global IAQ Manager på Camfil.
Fakta om det renande väderskyddet:
Människan andas upp till 15 kg luft varje dag, så luftkvaliteten påverkar vår hälsa i allra högsta grad.
Storleken på dieselpartiklar är reducerad till <0,3 µm för att öka prestandan och minska bränsleförbrukningen. Partiklar i avgaser från dieselbilar kan alltså vara <0,1 µm och går rakt in i vårt blodomlopp. Partiklar i avgaser från moderna dieselbilar är mindre och farligare än partiklar från gamla dieselmotorer.
Luftrening: Max 2100m3/h per Clean Shelter.
Effektförbrukning: Max 450W
Uppskattad livslängd för filter: ca 6 månader.
Lämna ett svar