Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dyrare drivmedel får Kalmar att dra i nödbromsen

Dyrare drivmedel får KLT att dra ner på trafiken.

Kalmar Länstrafik, KLT, drar i nödbromsen och gör nerdragningar i trafiken under pågående trafikår. Anledningen är att drivmedelspriserna har ökat oväntat mycket, skriver Östra Småland. ”De tidtabellsjusteringar vi nu föreslår är ett sätt att möta det som kan bli ordentligt ökade kostnader”, säger KLT:s ekonomichef Anna Nyström till tidningen.

Bland nerdragningarna finns närtrafikturer i Kalmar, centrumlinjer i Oskarshamn och Västervik samt indragna linjer med litet resande.

KLT, liksom flertalet övriga länstrafikbolag, justerar årligen ersättningen till trafikföretagen i enlighet med en indexkorg där ett antal faktorer som påverkar företagens kostnad regleras. Dit hör bland annat drivmedelskostnader, liksom personalkostnader med mera.

KLT:s totala budget ligger på cirka en miljard årligen. Det gör att även små procentuella ändringar i kostnaderna får stort genomslag.

Eftersom kostnadsutvecklingen 2018 var stark och gav kraftigt höjda index och KLT befarar en utveckling i år vill trafikdirektörKarl-Johan Bodell på KLT ha fria händer till akuta åtgärder – bland annat till akuta nerdragningar av trafiken.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)