Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klimatsmart busshållplats byggs i Umeå

En helt ny, innovativ, busshållplats byggs i Umeå. Bild: RISE.

En ny, klimatsmart busshållplats byggs nu vid universitetet i Umeå. Hållplatsen ska göra påstigning snabb, samtidigt som den kommer att vara utrustad med smarta energilösningar, gratis Wi-Fi och andra datalösningar. I september ska den smarta busshållplatsen vara klar att tas i drift.

Hållplatsen är tänkt att fungera som en BRT-station (BRT = Bus Rapid Transit) och ska ha en hög innovationsnivå och nytänkande design. Meningen är att den ska vara konstruerad så att den kan flyttas till annan plats om det behövs. Idén med hållplatsen ska också kunna användas på andra platser i Umeå. Så långt som möjligt ska hållplatsen byggas med lokala och hållbara material.

En grundtanke med hållplatsen är att väntetiden ska upplevas mer positiv än på en traditionell busshållplats. Passagerarna ska också ha tillgång till gratis Wi-Fi och andra tekniska lösningar.

På- och avstigning på bussen ska gå snabbt med hjälp av innovativa informationsmetoder som använder ljud och ljus. Biljetthanteringen ska kunna klaras av innan påstigning. Olika typer av bussbiljetter, till exempel busskort, app och enkelbiljett ska fungera.

Tillgängligheten ska vara hög för alla oberoende av funktionshinder, ovana att åka buss, språk, ålder, kön med mera. Drift och underhåll ska fungera året runt, även när det är mycket snö.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)