Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Legendariskt bussföretag till salu

Legendariska USA-företaget Greyhound Lines, som sedan 2007 ägs av brittiska FirstGroup, ska säljas. Foto: Wikimedia Commons.

Ett av de verkligt legendariska bussföretagen i världen, nordamerikanska Greyhound, kommer att säljas. Sedan 2007 ägs Greyhound av den brittiska buss- och tågjätten FirstGroup som på torsdagen presenterade sin årsredovisning för det senaste räkenskapsåret som avslutades den sista mars. FirstGroup gjorde det senaste året en förlust på 97,9 miljoner pund, cirka 1,2 miljarder SEK vilket var en betydande förbättring jämfört med det förra räkenskapsåret då förlusterna uppgick till 327 miljoner pund, cirka 3,9 miljarder kronor.

FirstGroup ser också på möjligheterna att göra sig av med sin brittiska busstrafik, First Bus, med 5 800 bussar och 20 procents marknadsandel utanför London. Man omprövar den omfattande tågrafik man har i Storbritannien, bland annat Great Western Railway som trafikerar mer än 400 stationer, liksom South Western Railway som kör pendeltåg från Waterloo station i London. Tågtrafiken har hittills varit lönsam för FirstGroup men koncernledningen ser stora ekonomiska risker torna upp sig.

Trots att man vill sälja Greyhound planerar FirstGroup att fokusera på den nordamerikanska marknaden. Där kör man bland annat 42 000 gula skolbussar. Foto: FirstGroup.

Istället ska FirstGroup koncentrera sig på USA där man genom FirstStudent är marknadsledande när det gäller skolbussar och genom FirstTransit har en mycket omfattande trafik på uppdrag av företag och andra arbetsgivare. FirstStudent har en flotta av 42 000 gula skolbussar. Företaget är dubbelt så stort som sin närmaste konkurrent. First Transit har 12 600 fordon.

Verksamheten i Nordamerika svarar för 60 procent av FirstGroups rörelseresultat. Svagaste lönsamheten har Greyhound med en rörelsemarginal på endast 1,8 procent. Marknaden för expresstrafik i Nordamerika blir nu också allt mer konkurrensutsatt, inte minst därför att den europeiska expressbussgiganten FlixBus sedan ett år bygger upp en omfattande verksamhet i USA.

Nu startar FlixBus, som vi nyligen rapporterat, även trafik på USA: ostkust, från New York och söderut.

Greyhound har ett omfattande när av långväga busslinjer i USA och Kanada. Företaget startades 1914 av svensken Erik Wretman som föddes i Värnhus, Dalarna 1884. Han emigrerade sedan till USA och bytte namn till Erick Wickman.

Greyhound har idag 1 600 bussar och trafikerar cirka 4 000 städer och andra samhällen.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)