Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu rullar trivselbussarna i Kronoberg för fullt

Nu rullar trivselbussarna i Kronoberg för fullt i ett samarbete mellan Familjen Kamprads stiftelse och Länstrafiken Kronoberg. Foto: Ulo Maasing.

Snart går den första resan med trivselbuss i Växjö kommun. Trivselbussarna i Kronoberg är ett initiativ från IKEA-grundaren Ingvar Kamprads stiftelse. Familjen Kamprads stiftelse tog 2017 kontakt med Länstrafiken Kronoberg. Syftet var att starta ett projekt som ska främja äldres trivsel genom att arrangera bussresor med ett socialt syfte. Den första resan blir en utflykt till Korrö för fika och lunch.

– Ingvar Kamprads idé handlade om betydelsen av att göra saker tillsammans, i det här fallet bussresor för en grupp äldre som sällan eller aldrig kan delta i gemensamma utflykter, säger Lena Fritzén som är verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse.

Efter samtal beslutade länstrafiken och Familjen Kamprads stiftelse att i juni 2018 starta ett försöksprojekt i Älmhults kommun. Projektet innebar att brukare inom äldreomsorgen och personal fick möjlighet att tillsammans genomföra resor.

Nu har Växjö kommun beställt sin första resa, det är det särskilda boendet Toftagården i Växjö som ska på utflykt till Korrö.

Förutom Växjö är Alvesta, Tingsryds, Älmhults, Markaryds och Ljungby kommun igång och bokar resor. Snart följer också Lessebo och Uppvidinge kommuner. Resor, personal och aktivitetskostnader finansieras av stiftelsen och Länstrafiken Kronoberg administrerar tjänsten. Stiftelsen har beviljat fem miljoner kronor för projektet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)