Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Spårväg i Uppsala kan spikas på onsdag

På onsdag väntas kommunstyrelsen i Uppsala klubba spårvägsbygget i Ultunalänken.

På onsdag väntas den politiska ledningen i Uppsala kommun spika planerna på att bygga en spårväg i Uppsala. Det handlar om byggandet av Ultunalänken, en kapacitetsstark kollektiv trafik mellan Bergsbrunna station och Gottsunda centrum i Uppsala. Frågan har varit, och är, hett omdebatterad i staden. Bl a Liberalerna och Centern har pläderat för en BRT-lösning. Formellt handlar det om att kommunstyrelsen väntas godkänna ett avtal mellan kommunen, regionen och staten om statlig medfinansiering av Ultunalänken.

Ultunalänken anses av kommunen vara en förutsättning för kommunens bostadsbyggande, som i sin tur är en förutsättning för utbyggnaden av järnvägen till fyra spår mellan Uppsala och länsgränsen Uppsala/Stockholm.

Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att ingå avtalet med kommunen och regionen. Uppdraget gäller under förutsättning att staten beviljar en medfinansiering med 50 procent och maximalt 900 miljoner kronor av de nödvändiga investeringarna. En annan förutsättning är att Region Uppsala och Uppsala kommun väljer spårväg som teknisk lösning för Ultunalänken. Spårvägen var ett krav från dåvarande bostadsministern Peter Eriksson(MP).

Frågan är uppe till beslut i kommunstyrelsen i Uppsala den 29 maj och förslaget till beslut är att godkänna avtalet.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)