Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transdev fortsätter i Eskilstuna

En av Transdevs elbussar i Eskilstuna. Transdev kör busstrafiken i Eskilstuna sedan länge. Foto: Transdev.

Transdev får fortsätta att köra busstrafiken i Eskilstuna även under nästa avtalsperiod. Det beslutade Region Sörmland på fredagen. Avtalet är på tio år och börjar gälla den 13 december nästa år och är enligt Region Sörmland värt cirka 1,6 miljarder kronor.

Totalt tre trafikföretag lämnade anbud i upphandlingen. Avtalet omfattar omkring 70 bussar i olika storlekar. Trafiken omfattar 14 regionbusslinjer och 17 stadsbusslinjer.

Eskilstuna är en växande kommun och resandet med kollektivtrafiken har ökat med över 40 procent sedan 2013.

– Det är väldigt roligt att vi får Sörmlandstrafikens fortsatta förtroende att köra Eskilstunaborna. Vi har varit en del av staden sedan 2002, då under varumärket Linjebuss, och nu ser vi mycket framemot att fortsätta vara med och utveckla trafiken. Vi kommer starta avtalet med många nya bussar och en förstärkt trafikledning för att säkerställa god punktlighet. Givetvis kommer vi att köra vidare med elbussarna som varit populära bland så väl resenärerna som förarna, säger Bengt Karlsson, affärschef Transdev i Eskilstuna.

– En kollektivtrafik som är modern, punktlig och bekväm och som underlättar människors vardag är en förutsättning för att Sörmland och Eskilstuna ska kunna utvecklas. Avtalet bidrar ytterligare till vårt övergripande mål att få fler att resa hållbart med buss och tåg, säger Monica Johansson (S), ordförande för regionstyrelsen i Sörmland.

Sedan 2016 ställs krav på 100 procent förnybara drivmedel i busstrafiken i Sörmland. Transdev i Eskilstuna var en av de första aktörerna i Sverige med att sätta in elbussar i kollektivtrafiken i en mer betydande omfattning. Idag är 15 procent av bussflottan eldriven och övriga flottan kommer att drivas på biogas.

– Upphandlingen säkerställer att busstrafiken i Eskilstuna tar hög och långsiktig miljöhänsyn. Vi får nu en busstrafik med såväl el som biogas vilket är i linje med kommunens mål. Det nya avtalet stärker också vår samverkan med både trafikföretaget och Region Sörmland, vilket kommer att leda till en ännu bättre busstrafik för Eskilstunas resenärer, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

För resenärernas del innebär avtalet modernare fordon med wi-fi och usb-laddning, hjärtstartare, barnsäten och kamerabevakning.

– Vi har utvärderat anbuden i två spår: pris och kvalitet. Transdev har lagt det näst lägsta anbudet och lämnat en kvalitetsbeskrivning som vi bedömer säkerställer en bra leveranskvalitet under hela avtalsperioden, som sammantaget ger det mest fördelaktiga anbudet, säger Åsa Bjerke, verksamhetschef för kollektivtrafiken.

Upp till cirka 25 procent av ersättningen till Transdev kommer att baseras på NKI (Nöjd Kund Index) och punktlighet, ju nöjdare kunderna är och ju punktligare trafiken körs, desto högre ersättning betalas ut. Region Sörmland bedömer att helhetskostnaden för trafiken blir cirka fem procent lägre än idag.

En avtalsspärr på tio dagar gäller.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)