Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler reste med färdtjänst

Fler reste med färdtjänsten i Sverige förra året.

Fler reste med färdtjänst i Sverige förra året, enligt färsk statistik från myndigheten Trafikanalys. Antalet resor med färdtjänst ökade med 1,8 procent i fjol och antalet färdtjänstberättigade ökade med två procent jämfört med året innan. I ett längre perspektiv minskar dock både antal tillstånd och antal resor med färdtjänst.

Under 2018 ökade antalet utfärdade färdtjänsttillstånd med cirka 6 000 till 315 000. Men sedan 1991 har antalet tillstånd minskat med 28 procent. Sätts antalet färdtjänsttillstånd i relation till befolkningsökningen är minskningen ännu tydligare, från 51 personer per 1 000 invånare år 1991, till 31 personer år 2018.

Under fjolåret genomfördes cirka 11,2 miljoner resor med färdtjänst.

Kvinnor dominerar som tidigare färdtjänsten, både när det gäller antal tillstånd och antal genomförda resor. Men en genomsnittlig kvinna med färdtjänsttillstånd genomför 18 procent färre enkelresor än en genomsnittlig man.

I riksfärdtjänsten, alltså längre färdtjänstresor mellan kommuner, var det totala antalet resenärer 11 400. Detta är en svag minskning jämfört med föregående år. Det sammanlagda antalet resor med riksfärdtjänst uppgick till närmare 54 000, vilket innebär att varje resenär i genomsnitt gjorde 4,7 resor under året. Även för riksfärdtjänst genomför män i genomsnitt fler resor än kvinnor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)