Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre än väntat för SL-trafiken men bussarna når inte målet

Resandet med SL:s busstrafik ökade med 3,6 procent under årets första fyra månader. Men dålig framkomlighet i innerstaden gör att SL kommer att landa klart under sitt eget mål för 2019. Foto: Ulo Maasing.

Ekonomin för kollektivtrafiken i Storstockholm har utvecklats bättre än väntat. Det framgår av SL:s tertialrapport för årets första fyra månader. Bussresandet kommer dock enligt prognoserna att landa långt under årets mål. Anledningen är den dåliga framkomligheten för bussarna i Stockholms innerstad. SL svarar för drygt hälften av allt kollektivresande i Sverige.

Till skillnad mot många andra kollektivtrafikmyndigheter har SL (Trafikförvaltningen i Region Stockholm) en stark ekonomi och prognosen är ett resultat på 400 miljoner kronor för 2019. För årets första fyra månader är resultatet 266 miljoner kronor. Det överstiger budgeten för perioden med 170 miljoner. Förklaringen är, enligt SL, att resandet har ökat mer än väntat. Resultatet hade blivit ännu bättre om inte resultatet hade pressats av ökade drift-, underhålls-,och kapitalkostnader.

Resandet med kollektivtrafiken i Storstockholm har fortsatt att öka i år. Kollektivtrafiken på land har en resandeökning på 3,7 procent och kollektivtrafiken på vatten 3,8 procent.

Resandet med buss har under årets första fyra månader ökat med 3,6 procent, med lokalbanorna med 6,9 procent och med pendeltåg med 19,5 procent. Tunnelbneresandet, däremot, har minskat med en procent. Resandeökningen är också starkare än befolkningsutvecklingen. Kollektivtrafiken i Storstockholm vinner med andra ord marknadsandelar.

Att pendeltågen har ökat så mycket beror delvis på att det under första kvartalet förra året var kaos i pendeltågstrafiken. Infrastrukturproblem och brist på såväl tåg som förare ställde då till det ordentligt och många resenärer flydde tågen. Men trots det ligger nu resandet med pendeltågen högre än SL:s mål.

Men även om siffrorna hittills i år ser starka ut räknar SL med att man inte kommer att nå sina mål för året. Den dåliga framkomligheten för innerstadsbussarna och stora ombyggnadsarbeten i tunnelbanan håller tillbaka utvecklingen.

För busstrafiken kommer antalet påstigande att landa hela 4,9 procent lägre än målet för i år och landa på samma nivå som 2018.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)