Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lokaltrafikföretag upphandlar sol- och vindkraft

Lokaltrafiken i Rotterdam, som nu ställer om till elbussar i sin trafik, gör en stor upphandling av grön el till bussar, tunnelbanor och spårvagnar. Foto: RET.

Istället för att vara beroende av befintliga energileverantörer kan ett alternativ för elektrifieringen av busstrafiken vara att upphandla grön energi på tioårigt avtal. Lokaltrafiken i den holländska staden Rotterdam, RET (Rotterdamse Elektrische Tram) är på jakt efter ett energiföretag som kan leverera el från vindkraftverk eller solenergi till företagets elbussar. De närmaste åren kommer RET att ställa om all sin busstrafik på närmare 270 bussar till fullelektriska bussar. År 2030 ska alla dieselbussar var utbytta mot elbussar.

Den energileverantör man söker måste bygga upp en kapacitet på grön energi på 120 miljoner kWh per år, vilket motsvarar elförbrukningen hos omkring 40 000 hushåll.

Leverantören ska dessutom installera solpaneler på ett antal av RET:s byggnader. På måndagen, den 1 juli, går RET ut i en anbudsupphandling för att hitta en leverantör som klarar företaget krav och som ska svara för all elkraft som RET använder i sin verksamhet: tunnelbana, spårvagnar och bussar.

Eftersom de nödvändiga sol- och vindkraftparkerna måste byggas kommer RET inte att få sin elkraft därifrån förrän den 1 januari 2024. Fram till dess, från kommande årsskifte och till slutet av december 2023, kommer därför företaget att köpa hållbart producerad elkraft från befintliga holländska vindkraftverk eller från el framställd av biomassa. En viss del av kraften kommer dock under övergångstiden att komma från kolkraftdrivna kraftverk.

I mitten av december kommer de 55 första elbussarna att sättas i trafik av RET. År 2021 kommer ytterligare 50 elektriska nollemissionsbussar, 2024 ytterligare 50 och år 2029 de sista 110.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)