Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

MP: Slut med fossila drivmedel 2030

Per Bolund(MP) i Almedalen: Fossila drivmedel ska vara utfasade 2030. Foto: Miljöpartiet.

Vid en pressträff i Almedalen på söndagsförmiddagen presenterade Miljöpartiets språkrör Per Bolund en färdplan som partiet menar ska göra det möjligt att helt sluta med försäljningen av fossil bensin och diesel från år 2030. MP vill istället gynna konvertering av fossilbränsledrivna fordon samt investera i elektrifiering och biogas.

– Vi vill att den sista droppen fossilt bränsle ska säljas i Sverige 2030. Då krävs det tuffa regler och stora satsningar på alternativen. Den bensin och diesel som säljs ska vara förnybar om vi vill kunna nå våra klimatmål, säger Per Bolund.

Enligt januariavtalet mellan Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet slås det fast att partierna ska slå fast ett årtal då de3 fossila drivmedlen ska vara utfasade. En utredning ska föreslå hur utfasningen ska gå till.

Men MP vill öka tempot i utfasningen och öka de redan beslutade kvoterna efter 2020 så att de fossila drivmedlen är helt borta år 2030.

– Vi föreslår en handlingsplan för att göra det möjligt att all diesel och bensin som säljs i Sverige ska var 100 procent förnybar och vi vill att det ska genomföras snabbt, sa Per Bolund, som menade att framtidens bränslen kommer att produceras i skogen och på åkrarna i hela Sverige.

Det här är MP:s förslag i sammanfattning:

Att det antas en handlingsplan för möjliggöra att all den diesel och bensin som säljs på svenska mackar ska bli 100 procent förnybart.
Att de nya reglerna för Bränselbyte för diesel ska höjas linjärt upp till 100 procent år 2030.
Att de nya reglerna för Bränselbyte för bensin blir den maximalt tekniskt möjliga linjärt fram till 2030.
Bränslebytet ska gynna hållbara biobränslen som produceras med hänsyn till skydd av skog och natur.
Att skatteundantaget för 100 procents förnybara drivmedel (exempelvis etanol, biodiesel och biogas) förlängs i minst tre år efter 2020.
Att stödet till produktion, distribution och försäljning av biogas ökar.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)