Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

1500 elbussar för Transdev

En av de VDL elledbussar som Transdev kör i Umeå. Transdev siktar på att 2024 har 1500 elbussar i trafik på sina marknader. Foto: Ulo Maasing.

Den internationella transportjätten Transdev siktar på att ha 1500 elbussar i trafik år 2024 på sina olika marknader. I slutet av det här året räknar Transdev med att ha 700 elbussar och eldrivna minibussar i trafik – vid årsskiftet var det drygt 600 elbussar och minibussar på 30 orter i sju länder.

Därmed är Transdev idag den största elbussoperatören i Europa idag. De 1500 elbussar som Transdev planerar att ha i trafik år 2024 ska köras dels inom befintliga avtal, dels i avtal som Transdev bedömer att man kan ta hem.

Även i Sverige är Transdev idag det bussföretag som har flest elbussar i trafik., Företaget kör drygt 50 elbussar i Sverige: Umeå, Eskilstuna, Storstockholm och Göteborg.

Transdev vann nyligen en stor trafikupphandling hos Västtrafik, vilket innebär att företaget i slutet av nästa år i Göteborgsområdet ska sätta in 160 elbussar och ytterligare 210 bussar med förbränningsmotor men som ska köras på fossilfria drivmedel.

Förutom batteribussarna arbetar Transdev aktivt med vätgas- och bränslecellsteknologi som företaget anser vara en mycket lovande teknologi för framtiden. Transdev driver nu två bränslecellsprojekt, ett i Nederländerna och ett i Frankrike. I sommar börjar man att i Lens trafikera Frankrikes första reguljära busslinje med bränslecellsbussar.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)