Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förarprotest mot hot och fripassagerare

För få. Bild: Newsroom/Jeanette Larsson.

Ett 50-tal bussförare som kör åt Västtrafik i Mariestad, Töreboda och Götene har fått nog av resenärer som hotar dem, uppträder våldsamt och vägrar betala. Förarna har nu startat en namninsamling för att Västtrafik ska agera för att få stopp på gratisåkare och hot mot förarna.

Till SvT Nyheter Väst uppger initiativtagarna till protesten att de3t inte rör sig om någon specifik grupp som åker utan att betala. Istället har företeelsen spritt sig från skolungdomar till äldre och enligt förarna har antalet resenärer som vägrar att göra rätt för sig ökat avsevärt de senaste åren.

Bussföraren Jenny Gustavsson som startade en namninsamling bland förarna uppger för SvT Nyheter Väst att hot förekommer dagligen. Samtidigt har förarna instruerats att inte ta konflikter med resenärer ombord på bussen, vilket i praktiken betyder att den som bråkar får åka gratis.

– Det ska absolut inte vara så, men vi har för få kontrollanter, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik till SvT.

– Vi har inte en tillräckligt stor kontrollantgrupp för att lösa det. Det måste till en ny upphandling, vilket är på gång och förhoppningen är att vi kan skriva avtal i höst.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)