Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Karlstad är bäst, Sundsvall sämst i kollektivtrafikligan

Bäst i Sverige när det gäller kollektivtrafik: Karlstad. Foto: Ulo Maasing.

Hur väl fungerar kollektivtrafiken i Sveriges största städer? Svaret: bäst i Karlstad och sämst i Sundsvall – i alla fall enligt invånarna själva. Det visar Projektengagemangs senaste rapport Samhällsbarometern.

I rapporten har invånarna i landets 20 största städer fått sätta betyg på just deras stad inom olika områden så som trafik, samhälle, boende och näringsliv. Enligt undersökningen har Sveriges städer en väl fungerande infrastruktur för trafiken, framför allt när det gäller hållbara alternativ. Hela 71 procent av de boende i de undersökta städerna tycker att det är lätt att ta sig fram med cykel och till fots och mer än varannan är nöjd med kollektivtrafiken.

81 procent av Karlstadsborna upplever att kollektivtrafiken fungerar bra. Tätt efter följer Linköping och Malmö där motsvarande siffra är 79 respektive 78 procent. I Sundsvall är det däremot inte mer än 46 procent av invånarna som är nöjda med den kollektiva trafiken, vilket är den lägsta siffran i landet.

När svenska folket får lista vad de tycker är viktigast inom trafik är det hållbara alternativ som hamnar i topp. Hela 75 procent av svenskarna anser att en väl fungerande kollektivtrafik är den viktigaste prioriteringen. Det näst viktigaste är framkomligheten med cykel och till fots, vilket drygt varannan svensk svarar. Först på tredje plats hamnar trafikflödet med bil, det uppger 42 procent.

När det gäller framkomligheten med bil upplever var tredje svensk att trafikflödet för bilar fungerar bra. I Göteborg råder det dock betydligt mer missnöjde när det kommer till biltrafiken. Endast fem procent av göteborgarna instämmer i påståendet att trafikflödet med bil fungerar bra. I Gävle, som är staden där det tycks vara smidigast att köra bil i, är motsvarande siffra 38 procent.

Här är städerna där kollektivtrafiken fungerar bäst respektive sämst, enligt invånarna själva.

Bäst:
1. Karlstad
2. Linköping
3. Malmö
4. Norrköping
5. Lund

Sämst:
1. Sundsvall
2. Jönköping
3. Södertälje
4. Göteborg
5. Örebro

Taggat som: ,

2 kommentarer »

 1. Vart finns statistiken i sin helhet? Det vill säga även med de städer som inge listas bland de fem bäst respektive sämst

  • Här är de kompletta siffrorna:

   Det finns en väl fungerande kollektivtrafik i min stad

   Instämmer Instämmer inte Varken eller Vet ej
   Karlstad 81 % 6 % 13 % 1 %
   Linköping 79 % 3 % 15 % 3 %
   Malmö 78 % 5 % 13 % 4 %
   Norrköping 77 % 8 % 13 % 2%
   Lund 76 % 9 % 14 % 1 %
   Uppsala 75 % 9 % 14 % 2 %
   Stockholm 69 % 11 % 19 % 1 %
   Umeå 68 % 8 % 21 % 3 %
   Västerås 66 % 14 % 15 % 5 %
   Halmstad 64 % 11 % 21 % 4 %
   Borås 63 % 8 % 29 % –
   Eskilstuna 62 % 8 % 26 % 4 %
   Gävle 62 % 10 % 25 % 3 %
   Helsingborg 62 % 11 % 24 % 3 %
   Växjö 62 % 13 % 24 % 1 %
   Örebro 62 % 13 % 22 % 3 %
   Göteborg 62 % 15 % 23 % –
   Södertälje 59 % 13 % 23 % 5 %
   Jönköping 55 % 13 % 29 % 3 %
   Sundsvall 46 % 20 % 28 % 6 %

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)