Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Starkt andra kvartal för Volvo Bussar

Volvo Bussar levererar en stark delårsrapport.

Det andra kvartalet i år präglades av en starkt ökad försäljning och en ökning av nettoomsättningen på hela 30 procent till 8,9 miljarder kronor. Det framgår av Volvokoncernens delårsrapport som presenterades på torsdagsmorgonen. Samtidigt förbättrades lönsamheten för Volvo Bussar med en rörelsemarginal på 4,5 procent, jämfört med 3,8 procent samma period förra året. Kvartalet präglades också av ett stort genombrott för Volvo Bussar i Dubai respektive Abu Dhabi.

Trots den förbättrades lönsamheten för bussproduktionen ligger bussarna långt efter lastbilarnas lönsamhet.Där var rörelsemarginalen 12,6 procent (11,1 % samma tid förra året). Lastbilarnas nettoomsättning ökade från 65,2 till 75,9 miljarder kronor och rörelseresultatet steg med 32% till 9,5 miljarder kronor.

För Volvo Bussar var den europeiska marknaden fortsatt stark under det första halvåret med ökade volymer i Norden, efter stora upphandlingar.Även i södra Europa ökade Volvo Bussar. Den brittiska marknaden var något svagare än i fjol och det är enligt Volvo osäkert hur Brexit kommer att påverka marknaden.

I Nordamerika var marknaden fortsatt bra för både turistbussar och transitbussar, men med signaler om en svagare utveckling framöver, konstaterar Volvo. Marknaderna I Stillahavsområdet och Mellanöstern fortsatte marknaden att vara stark.

Orderingången under det andra kvartalet minskade med 39 procent till 2 152 bussar, från 3 528. Volvo förklarar nergången med att man hade en extremt hög orderingång under motsvarande period 2018, vilket i sin tur berodde på stora trafikupphandlingar i Nordamerika och Europa. Dessutom minskade orderingången i Asien och Storbritannien.

Leveranserna av bussar uppgick under det andra kvartalet till 2692 enheter, en ökning med 20 procent jämfört med samma period förra året. Ökningen beror framför allt på utvecklingen i Nord- och Sydamerika samt i Norden.

Under det andra kvartalet ökade Volvo Bussar sin omsättning med 30 procent till 8 885 miljoner kronor, jämfört med 6 847 miljoner under förra årets andra kvartal.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)